Help, ik heb een dier aangereden!

Wat moet ik doen?

Een aanrijding met een dier is meestal enorm schrikken. Naast het plotselinge verschijnen van bijvoorbeeld een ree, das, wolf of vos, de daaropvolgende klap en de schade aan je auto, word je direct geconfronteerd met de schokkende aanblik van een gewond of dood dier. Hieronder lees je wat te doen na een aanrijding met een dier. Helemaal onderaan de pagina tref je een overzichtje van relevante websites en telefoonnummers.

Is er schade?

Bel de politie om melding van het ongeluk te doen.  Dit is van belang voor de schade afhandeling van je verzekering.  

Dier laten opzetten

Sommige mensen vinden het zomaar afvoeren van een gestorven dier niet acceptabel en willen het graag laten opzetten. Je kunt het dier dan z.s.m. naar een plaatselijke preparateur brengen. Let op: deze zal  het dier z.s.m. moeten invriezen om bederf te voorkomen.  Bel (via de knop rechts) daarom altijd eerst van tevoren, want behalve dat je de prijs voor het opzetten van het dier wilt weten, moet hier uiteraard wel ruimte voor zijn.  

 

Melden

Het gaat in elke gemeente blijkbaar anders: soms informeert de politie faunabeheer of de dierenambulance die het dier komt halen.  Soms komt noch de politie, noch de dierenambulance.

Wij raden aan het dier dan zelf te melden, zie de knoppen hieronder. Doorrijden is strafbaar! 

Niet opzetten

Het is wel eens gebeurd dat een aangereden dier aanvankelijk wordt gebracht om op te laten zetten, men daar vervolgens ter plekke van afziet en het dier tegen vergoeding wil achterlaten.  Het spreekt voor zich dat wij hier onder geen enkel beding aan mee kunnen noch willen doen.  Heb je geen interesse in het laten opzetten van het dier, dan kun je uiteraard bellen om te horen of ik dat wèl ben, maar hier staat nooit een vergoeding tegenover, ook niet voor je rit.  Ik ga er vanuit dat je de rit  maakt uit respect voor het dier.

Verzekeraar bellen

Bel je verzekeraar om de schade te melden. Neem evt. foto’s ter plaatse om de situatie vast te leggen.

Meer info ANWB

Hier vind je meer info van de ANWB over bijvoorbeeld aansprakelijkheid bij een aanrijding met een (huis)dier etc.