06-25 44 2716 -- Groningen / Drenthe / Friesland -- info@secondlife-taxidermy.nl

Taxidermist, preparateur, dierenopstopper…

8 jan, 2024


De verschillende benamingen voor het opzetten van dieren 

Dierenopzetter, dierenopstopper, taxidermist, preparateur….
De verschillende benamingen “ontleed” en een uitspraak van één van ’s werelds beste preparateurs die misschien nog het meest recht doet aan het vak.

Dierenopstopper, Dierenopzetter
Vandaag de dag wordt de term Preparateur of Taxidermist het meest gebruikt voor het vak van het opzetten van dieren. Vroeger werd dit ook wel Dierenopstopper of Dierenopzetter genoemd. De oudere garde is dan ook vaak niet bekend met de modernere benamingen.

De term Dierenopstopper is afgeleid van het feit dat sommige Preparateurs indertijd daadwerkelijk de huid “opstopten”.

Tegenwoordig wordt er voor het binnenwerk van een preparaat vakkundig geboetseerd met verschillende materialen (en de nodige kennis van de anatomie van dieren) en voorgevormde binnenwerken die naar wens worden bij geschaaft. De benaming Dierenopstopper is vandaag de dag dan ook niet meer op z’n plek.

Ook de term Dierenopzetter is èìgenlijk feitelijk onjuist: het dier wordt namelijk niet in z’n geheel opgezet. Toch spreken we nog altijd van een “opgezet dier”, waardoor de term Dierenopzetter niet onlogisch klinkt. 

Preparateur
Zoek je op de betekenis van de term Preparateur, dan zie je vaak dat men spreekt van: “het bewerken van het lichaam van dode dieren, met als doel deze te conserveren.” Preparateurs werken echter enkel met de  huid van het dier. Het lichaam wordt met nagemaakt van klei en ander materiaal. Het is dus enkel de huid van het dode dier dat wordt geprepareerd, waarbij prepareren betekent: conserveren. 

Taxidermist
De Latijnse benaming. Taxi: verplaatsen. Dermi: huid. En dat is precies wat Taxidermisten doen: we verplaatsen de huid van het dier naar een sculptuur.

De vertaling klopt dus in letterlijke zin.
Maar Taxidermy is meer dan dat…

Dennis Harris -één van de beste preparateurs ter wereld en eigenaar van The Artistry of Wildlife – is het daarmee eens. In onderstaande trailer van een documentaire (volledige docu volgt zodra gevonden) van het Milwauki Public Museum, een mooie beschrijving van Dennis van Taxidermy. Kortgezegd:

Taxidermy is Kunst.

Ron Jonker ⋅ T 06 - 25 44 27 16 |  info@SecondLife-taxidermy.nl  |  KvK 71618996
Friesland  ⋅ Groningen  ⋅  Drenthe  ⋅ Alleen op afspraak.

Webdesign, tekst & vormgeving -  Hetty Bloem  -  Creative Journey  -  Groningen

Loading...