06-25 44 2716 -- Groningen / Drenthe / Friesland -- info@secondlife-taxidermy.nl
opgezette waterhoen

Update oktober 2022:

Ik lees dat ook in de provincie Groningen verschillende pluimveebedrijven getroffen zijn door vogelgriep en zelfs dierenartsen en eigenaren van pluimveebedrijven (intensief contact met pluimvee) ziek kunnen worden. Voorlopig neem ik geen watervogels en aaseters aan, omdat ook deze het virus bij zich kunnen dragen. 


——————-

2021

Inmiddels ben ik wat geruster op de huidige variant van de vogelgriep en neem ik voorzichtig weer vogels ter preparatie aan, met uitzondering van watervogels, pluimvee en aaseters. 

Aanvankelijk was ik -mede vanwege mijn eigen levende papegaaien- extra voorzichtig, ook al vallen zij niet onder de risicovogels. 

Vogelgriep 2020
De vogelgriep variant van dit jaar (2020) lijkt heftiger dan normaal. Niet alleen qua aantallen; vermoed wordt dat deze variant tevens dodelijker voor vogels is dan de griep van 2017, die enkel pluimvee trof. 

Slechtvalken
Niet alle soorten vallen onder de risicovogels. Ook aaseters niet. Maar omdat dit jaar ook dode slechtvalken en buizerds gevonden zijn, ben ik extra voorzichtig met het aannemen van aaseters, totdat er meer duidelijkheid is. Roofvogels hebben immers een sterk afweersysteem: ze jagen meestal op zieke / zwakke dieren en lopen daarvan normaal gesproken geen ziektes van op.

Mensen
Overigens is de kans dat mensen besmet raken heel klein. Alleen mensen die langdurig of intensief contact hebben met besmette vogels lopen een klein risico. Er wordt toch aangeraden geen dode vogels aan te raken.

 

Rijksoverheid
Landelijke maatregelen

Rijksoverheid
Besmetting & ziekteverschijnselen

NVWA
Melden: wanneer & waar

NVWA
Vragen & antwoorden

Laatste nieuws
Overzicht laatste nieuwsberichten

Loading...